Yoga kan stress verminderen
Yoga helpt je te ontspannen. Even kun je alles loslaten. Je hoofd hoeft even niet gericht te zijn op het volgende ding dat je doen moet. Gedachten komen en gaan zonder dat je er iets mee hoeft te doen. Zo ontspant je hoofd. Tegelijkertijd doe je allerlei oefeningen die vriendelijk zijn voor het lichaam en waarmee je spierspanning loslaat. Yoga helpt je opnieuw te leren ontspannen.
Korte momenten van stress zijn niet schadelijk maar chronische stress kan leiden tot een burn-out en andere geestelijke en lichamelijke klachten. Wat zo mooi is aan yoga, is dat het meteen werkt. De houdingen, de meditaties en de ademhalingsoefeningen ze hebben direct invloed op je systeem. Stress is vaak de aanleiding om aan yoga te beginnen.
Verminderen van stress en stijfheid
Verminderen van stijfheid
Door yoga creëren we meer ruimte in het lichaam, bijvoorbeeld in de borstkas. Als we dagelijks voorovergebogen achter een bureau zitten, verkorten onze borstspieren. Dat geld ook voor onze hamstrings, als deze verkorten kan dat rug- (en bekken) klachten opleveren. Door verkorte spieren beperken we onze bewegingsmogelijkheden. Ben je stijf of ervaar je lichamelijke klachten? Yoga kan een helpende hand bieden.
Het verhoogt de flexibiliteit en verbetert je lichaamshouding
Lenigheid is niet het hoofddoel van yoga maar door yoga worden we soepeler en maken we onze spieren sterker. Door yogaoefeningen verlengen we onze spieren, hierdoor ontstaat ook meer ruimte in ons lichaam en worden we beweeglijker. Yoga helpt je bewuster te worden van je lichaam. Dit geeft je de mogelijkheid je lichaamshouding te verbeteren.
Verbeteren van flexibiliteit en lichaamshouding
Het verbetert de zuurstofopname
Een belangrijk onderdeel van de les is de ademhaling. De ademhaling is een proces dat we kunnen sturen, door gecontroleerd te ademen geef je je lichaam de kans om voldoende zuurstof op te nemen. En met een rustige ademhaling kalmeren we tevens het zenuwstelsel en voeren we spanning en afvalstoffen af. Zonder dat we het weten houden we vaak onze adem in, bijvoorbeeld als we iets spannend vinden of als je je ergens op concentreert. Een ademhalingsoefening tijdens de yogales noemen we ook wel pranayama.
Yoga maakt je rug sterker
Door yoga houden we ons wervelkolom jong en flexibel omdat we deze in de les alle kanten op bewegen. Voorover, achterover, zijwaarts maar ook draaien en twisten. Ook helpen de houdingen je rug te versterken. In yoga zeggen ze ook wel eens: ‘Je ware leeftijd is af te lezen aan de flexibiliteit van je rug’.
Versterken van je rug en verbeteren van je focus
Verbetering focus
Door te oefenen met ‘in het nu te zijn’ verbeter je je focus. Daarnaast kunnen sommige yoga houdingen een uitdaging zijn. Je hebt dan je complete focus nodig om in de houding te blijven staan.
De voordelen van yoga ervaar je ook buiten de yogamat
In de lessen besteden we naast de oefeningen en houdingen aandacht aan meditatie, in de vorm van een begin- en eindontspanning. Ons hoofd draait soms overuren en we leven in een tijd waarin we veel van onszelf vragen. Yoga kan handvaten bieden om ook buiten de mat in bepaalde situaties rust te creëren.
Yoga is the foundation of youth. You're only as young as your spine is flexible.
- Bob Harper
Yoga is veelzijdig
Wat voor dag het ook is of hoe je je die dag ook voelt, je kunt yogaoefeningen altijd aanpassen aan jouw behoefte of gesteldheid. Ben je moe of voel je je lusteloos, yoga kan helpen je energie te verhogen. Ben je onrustig en zit je veel in je hoofd? Dan kunnen yoga oefeningen helpen om te aarden en wat meer te landen in je lijf.
Bewustwording
Het mooie aan Yoga is hoe je leert op te merken en te voelen wat er in jou aanwezig is. En hoe je via adem en beweging de weg vrij maakt voor een wat zachtere blik naar jezelf en het leven. Wat een positief effect heeft op jou, daardoor weer op je omgeving en indirect op de wereld!
“Yoga is not about self-improvement. It’s about self-acceptance.”
~ Gurmukh Kaur Khalsa